Mnoho dětí miluje sladké nápoje. Málokdo z nich ale ví, že i přes svou sladkou chuť mohou být silně kyselé. Na tuto záhadu jsme se ve třetích ročnících zaměřili v badatelské lekci „Kyselé a sladké pití (pH nápojů)“. Cílem bylo naučit děti vědecky přemýšlet a zároveň jim ukázat vliv nápojů na jejich zdraví.
V rámci této lekce se žáci stali malými vědci. Pomocí indikátorových proužků testovali pH různých nápojů (džusy, čaje, mléko, limonády, vodu) a porovnávali jejich kyselost či zásaditost. K překvapení mnohých se ukázalo, že některé sladké nápoje měly velmi nízké pH, což je činilo kyselejšími, než se na první pohled zdálo. Kromě chemické podstaty se lekce zaměřila i na praktické dopady zjištění. Děti přemýšlely o vlivu kyselých nápojů na zubní sklovinu a zdraví. Každý žák také provedl měření u svého pití, které si donesl na svačinu, a vyhodnotil, zda patří mezi zdravé či nikoliv.
Proč u nás ve škole podporujeme badatelství? Vede totiž žáky k hlubšímu porozumění, učí je spolupráci, cílevědomosti a umožňuje jim, aby si na poznatky přišli sami.

Tvorba webu Asimary × La Potique